kook eiland

Keuken renoveren

Of je nou een ster bent achter het fornuis of niet, iedereen maakt dagelijks gebruik van zijn keuken. Wanneer je keuken verouderd is, zou het wel eens in je op kunnen komen om een compleet nieuwe keuken aan te schaffen. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Een andere optie is je keuken laten renoveren. Zo voorzie je door middel van een aantal kleine aanpassingen de keuken van een nieuwe look. Weet je nog niet voor welke optie jij moet kiezen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Renoveren

Wil je graag het een en ander laten automatiseren in je keuken, maar heb je geen budget voor een compleet nieuwe keuken? Dan is renovatie een geschikte optie. Door middel van een aantal kleine aanpassingen, bouwt de specialist bijvoorbeeld een vaatwasser en een keramische kookplaat in. Een oude keuken heeft zijn charme door de authentieke uitstraling. Maar besef wel dat renovatie, ook al is het maar op een paar punten, zorgt voor een waardestijging van je woning. Dit werkt in je voordeel wanneer je in de toekomst besluit om huis te verkopen.

Hoewel renovatie een budgetvriendelijke optie is voor het (deels) vernieuwen van je keuken, zitten er ook een aantal nadelen aan:

  • Levering

Het kan voorkomen dat essentiële onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn, zoals het keukenblad en deurtjes. De specialist moet in dit geval dan de onderdelen zelf op maat maken. Hierdoor kan het totale kostenplaatje alsnog hoger uitvallen dan je in gedachten had.

  • Inrichting

Bij het renoveren van deze ruimte is het niet eenvoudig om de indeling te wijzigen. De kans bestaat dat er een installateur ingeschakeld moet worden voor het verleggen van de leidingen. In dit geval lopen de kosten vaak zo hoog op, dat een nieuwe keuken aanschaffen voordeliger is.

  • Kleurverschil

Je huidige keuken heb je al een aantal jaren in gebruik. Door onder andere de zon is de kleur al wat vervaagd, meestal zonder dat je het zelf beseft. Wanneer je nieuwe deurtjes voor de keukenkastjes of een nieuwe plaat voor het aanrecht laat plaatsen, kan je opeens een duidelijk kleurverschil zien.

Nieuwe keuken

Bij een compleet nieuwe indeling is het met het oog op de kosten dus vaak verstandiger om een nieuwe keuken te kopen. Zo heb je niet alleen zelf de regie over de indeling, maar beslis je zelf ook voor welke keuken je gaat. Ook kun je in een nieuwe keuken kiezen voor de nieuwste snufjes zoals een moderne keuken achterwand of ingebouwde ledverlichting. Houd er wel rekening mee dat het laten plaatsen van een nieuwe keuken wel een aantal dagen in beslag zal nemen.

Kortom: keukenrenovatie is een geschikte optie voor kleine aanpassingen van je keuken; kies je voor grote veranderingen, dan is het vaak voordeliger om een nieuwe keuken te kopen